Breadcrubs

Network Nedir ?

Network (ağ), bilgisayar sistemlerinde bulunan; donanım ve yazılım kaynaklarının kullanıcılar tarafından paylaşılmasını sağlayan sistemlerdir. Network (ağ) kurabilmek için; network altyapısına (yapısal kablolama ve kompenantlar) ve aktif cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Network, kurulumu birden fazla bilgisayarın belirli şeyleri paylaşabilmesi için gereklidir. Network ile; bilgi, yazılım, dosya, uygulama ve donanım paylaşımı yapılabileceği gibi; ağ yazıcıları ve ağ kameraları vb. cihazların merkezi kontrolünü de sağlamaktadır. Network bunların dışında; depolama, yedekleme ve VoIP sistemleri için de (IP telefon) kullanılmaktadır.

Network, “nesnelerin interneti, akıllı ev sistemleri” gibi kavramların ve teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte çok daha önemli bir noktaya gelmiştir. Eskiden network kurmak teknik bilgi gerektirdiği için çok zahmetliyken, günümüzde cihazların birbirlerini ağ üzerinden otomatik olarak tanıyabilmesi ile iyice kolaylaştı.

Network yapısının gelişmesi, uzun zamandır zayıf akım sistemleri ile birlikte; evlerde, iş yerlerinde ve tesislerde internete bağlı olarak kullanılan ve uzaktan kontrol edilebilen cihazlar iyice yaygınlaşmıştır. Eve gitmeden önce açabildiğiniz klima, iş yerinizde kurulu olan, uzaktan izleme ve kontrolünü yapabildiğiniz; güvenlik kameraları, yangın algılama sistemleri vb. cihazların kullanımı ve yönetimleri kolaylaştığı gibi, zaman tasarrufu açısından da önemli katkı sağlamaktadır.

Network (Ağ) Cihazları

Network oluşturabilmek için gereken başlıca cihazlar şunlardır;

  • Göbek (Hub)
  • Anahtar (Switch)
  • Tekrarlayıcı (Repeater)
  • Köprüleyici (Bridge)
  • Yönlendirici (Router)
  • Güvenlik Duvarı Cihazları (Firewall)
  • Erişim Noktası (Access Point)
  • NIC (Ağ Ara Birim Kartı)
  • Modem

Network (Ağ) Güvenliği

Network yapısı ve cihazların gelişmesi, her alanda olduğu gibi güvenlik açıklarını ve sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Eskiden sadece bilgisayarlarımızı etkileyen siber saldırılar, günümüzde cihazların ve sistemlerin birbirleri ile bu denli iç içe olması sebebiyle bir çok sistemi tehlikeye atmaktadır. Network’ünüze bağlı cihazların bu tehditlerden etkilenmemesi için; üreticilerin sunduğu orijinal ve güncel yazılımları kullanmanızı tavsiye ederiz.

Network (Ağ) Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Firewall (Güvenlik Duvarı)

Güvenlik duvarı, yerel ağınızla dış ağ arasındaki güvenlik kontrol yazılımları ya da cihazlarıdır. Güvenlik duvarı daha önceden belirlenen kriterler ile; hangi verinin geçip, hangisinin geçmeyeceği, hangi durumlarda parola doğrulaması yapılacağı gibi kontrolleri içerir. Bu sayede sisteme giren kişi ve veriler kontrol altına alınmış olur.

VPN (Virtual Private Networks)

VPN sayesinde uzakta bulunan bilgisayarları aynı network ortamındaymış gibi kontrol edebilmekteyiz. Bu sayede evimizden ofisimize bağlanıp sanki oradaymış gibi güvenli bir şekilde verilere ulaşmamız mümkün olmaktadır. VPN teknolojilerinde cihazlar arasında karşılıklı şifreleme bulunmaktadır ve bu şifreleme teknolojileri oldukça gelişmiş durumdadır.

Antivirüs

Antivirüs, günümüzde neredeyse herkes tarafından bilinen ve kullanılan etkili bir güvenlik önlemidir. Özellikle e-mail ve usb bellekler aracılığı ile yayılan virüslere oldukça sık rastlanmaktadır, bu virüsler çok zararlı olabilmektedir ve network güvenliği açısından oldukça risklidir. Antivirüs programları sayesinde dışarıdan gelebilecek olan bu zararlı yazılımlar çok ciddi bir oranda engellenmektedir.

IDS (Saldırı Tespit Sistemleri)

IDS, internet alanında içeriden ya da dışarıdan yapılan eylemlerin ve trafiklerin birer saldırı olup olmadığına karar veren sistemlerdir. Bu sistemler; ağ tabanlı IDS ve sunucu tabanlı IDS olarak ikiye ayrılırlar.

URL Filtering (Web Filtreleme)

Bu çözüm genelde çalışanların şirket tarafından sakıncalı bulunan site ve dosyalara erişimini engelleyen sistemlerdir.

Strong Authentication (Güçlü Tanılama)

Kullanmış olduğunuz yazılımlar ve yapmış olduğunuz tanımlamalar sisteminize giren herkesin kimliğini doğru tespit edemeyebilir. Bu durumda güçlü tanılama yöntemleri sisteminize erişenlerin kimliğinden emin olmanızı sağlamaktadır.